Wereldberoemde Verhalenfestival verovert ook dit jaar Zwolle

Het Wereldberoemde Verhalenfestival wordt in de dagen rondom Kerstmis gehouden in theater De Spiegel. In nieuw gemaakte voorstellingen en concerten van vijftien minuten laten theatermakers eigentijdse bewerkingen zien van wereldberoemde verhalen en spelen muzikanten werk van hun muzikale helden. De sprookjesroute is speciaal gemaakt voor kinderen. Daarin worden klassieke sprookjes verteld met een nieuwe twist. De routes worden gehouden in het gebouw van Theater De Spiegel. In verband met Corona lopen de artiesten rond en blijft het publiek op één plek. De theaterroute en de muziekroute kun je bezoeken op 19 en 20, 26 en 27 december. De sprookjesroute is te bezoeken lopen op 28 en 29 december. Regisseurs uit Zwolle en omgeving coachen de makers bij hun voorstellingen. 

Theaterroute


Fotograaf: Yan Kei Lo

Verhalen met liedjes en cellospel, op deze donkerste dagen van het jaar. Bovenste knoopje open verhaalt over het griezelige leventje van de jongen die zijn dromen najoeg, en met eigen ogen zag hoe alles veranderde toen Karel Cumulus aantrad als directeur van de Wolkenmaker.

Bovenste knoopje open richt zich op kleinkunst en muziek. Het tweetal speelt in theaters en treedt met een vierkoppige band op op festivals en poppodia. Afgelopen anderhalf jaar waren ze artist in residence van Zwolse Theaters.

In ‘Ego Echo’ worden de zussen Anne en Lieke verliefd op hun eigen spiegelbeeld en kunnen ze slechts elkaars woorden in de mond nemen. Hoe lang blijft hun ego/echo bestaan? De vrouw staat centraal in deze muzikale, theatrale vertelling gebaseerd op de mythe van Echo en Narcissus.

De zussen Van der Vegt staan bekend om hun sprankelende, lichtvoetige fusion van spel, vertelling, performance en meerstemmige zang, elkaar aanvoelend alsof ze met een onzichtbare draad verbonden zijn. Ze studeren/studeerden aan de Toneelacademie in Maastricht, maar hun roots liggen in Zwolle. Samen vormen ze een interessant makers-duo dat werkt vanuit speelse verwondering en nieuwsgierigheid naar de wereld.

KinderroutePuck en Saar zijn bang. Bang voor storm en de harde wind; voor takken die tegen de ramen tikken en nog 1000 andere dingen… Ze zingen liedjes, knuffelen met hun knuffels, ze roepen zelfs mama er bij. Maar niets helpt. En dan is daar Pippi. Pippi durft alles. Apenstreken, spaghetti en een stoere pappa zijn dé ingrediënten voor een humoristische voorstelling voor het hele gezin.

Theatergroep Jut & Jul is een jong theatergezelschap uit Zwolle. Marije de Haan, Liselot Nakken en Anne van Huet Lindeman komen na Je Moeder! en Wie de schoen past… met een nieuwe familievoorstelling. Duik samen met de meisjes in het bekende verhaal van Pippi Langkous.
Fotograaf: Ferdi Çelik

In een zelfgemaakte hut vertellen Lot en Lena elkaar elke avond verhalen. De zusjes dromen ervan om net als Peter Pan avonturen te beleven in Nooitgedachtland. Vandaag gaat het gebeuren! Peter neemt hen mee! De zusjes knijpen elkaar in hun arm van enthousiasme. Maar wanneer Lena vertelt dat ze voor altijd in Nooitgedachtland wil blijven, slaat bij Lot de twijfel toe.

Club Karmijn bestaat uit de sprankelende theatermakers Willemijn & Karlijn. Met vertrouwen, een vleugje humor en een fijne dosis energie weten zij elkaar en de toeschouwer te verrassen en te raken. Samen creëerden zij deze voorstelling over durven dromen, over niet volwassen willen worden. “Je moet erin geloven, anders wordt het niks.”


Illustrator: Melanie Kranenburg

Met zijn mond vol stroop vertelde de mier aan de eekhoorn waarvoor hij gekomen was: “We moeten elkaar een tijdje niet zien”. “Waarom niet?”, vroeg de eekhoorn verbaasd. “Om erachter te komen of we elkaar zullen missen”, zei de mier. In deze voorstelling zie je hoe twee echte vrienden elkaar missen. Of kunnen ze elkaar misschien beter vergeten?

Theatergroep Nooitgedacht speelt filosofisch poppentheater met liedjes en rijmelarij, voor kinderen tot 80 jaar. Gebaseerd op een verhaal van Toon Tellegen.

Muziekroute

Onder het grote publiek werd Elliott Smith bekend door de soundtrack van Good Will Hunting. Drugs en depressies tekenden zijn 34-jarig bestaan. Hij wist echter deze duisternis te vertalen naar waanzinnig mooie, pure muziek. Aan de hand van deze pareltjes nemen Milo Groenhuijzen en Sjoerd de Vries je mee door het leven van Elliott Smith.

Milo Groenhuijzen is singer-songwriter, gitarist en frontman van de Zwolse band MILO. Na hun EP No Man’s Land brachten zij op 13 november 2020 hun debuutalbum Bright Flowers Of Indigo uit. Hierop zijn invloeden te horen van Radiohead, Oasis, Elliott Smith en Crowded House.Robin Scherpen brengt een ode aan één van de grootste songwriters aller tijden. Hij maakte een zorgvuldige selectie uit het rijke oeuvre van Paul Simon, dat bijna zes decennia bestrijkt. Naast diens grote solo-hits en de liedjes die Simon schreef voor Simon & Garfunkel, speelt Robin ook de onbekendere parels. De songs omlijst hij met prachtige anekdotes en verhalen.

Gitarist, componist en singer-songwriter Robin Scherpen heeft zich gewijd aan het samensmelten van klassiek gitaar en het ambacht van liedjes schrijven. Hij toerde drie jaar als vaste gitarist bij Herman van Veen. Momenteel werkt hij aan zijn eerste solo EP, met eigen songs en gitaarcomposities. Daarvoor ontving hij de Hedon Beurs.  The Ones nemen je al zingend mee door de geschiedenis van vrouwelijke zangtrio’s. Ze delen persoonlijke anekdotes over hoe zij door deze trio’s zijn geïnspireerd. Van country tot R&B, met meerstemmige zang en vooral veel herkenning. Want laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal (stiekem) zo onze favorieten.

Backingvocalgroep The Ones bestaat uit Lieke Radstaak, Irene Aalvink en Astrid Zijlstra. Op het conservatorium ontdekten ze hun gezamenlijke liefde voor harmonieën. Sindsdien hebben ze mogen samenwerken met artiesten, als Brainpower, Douwe Bob en Suzan & Freek.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en de invulling van het WBVF? Volg ons dan op social media:

Kaarten zijn binnenkort verkrijgen via de website www.wbvf.nl en www.zwolschetheaters.nl.

Samenwerkingspartners