Via het concept Winters Zwolle worden de evenementen die in Zwolle plaatsvinden in de winterperiode samengesmolten rond ‘het verhaal’. Rob Bults heeft daarover de regie. “Met zijn koude, donkere dagen nodigt de winterperiode echt uit tot samenkomen rond het haardvuur, ontmoeting, het overdenken van het jaar dat achter ons ligt en het maken van plannen voor het volgende. Kortom: “het delen van verhalen.”

Verhalen zorgen voor saamhorigheid

Bults vertelt dat de verhalen van nu nog steeds over hetzelfde gaan als de verhalen van eeuwen geleden: “Dans, film, theater en liedteksten vertellen ook nu nog over helden en antihelden, liefde en verdriet, vallen en opstaan. Al eeuwenlang geven verhalen zo antwoorden op onze grote vragen: hoe we onze angsten kunnen overwinnen, waar we onze schatten kunnen vinden, wat ons goede mensen maakt. Het verhaal is misschien wel de belangrijkste verbindende kracht in het menselijk leven, denkt Bults. Zoals verhalen al eeuwenlang zorgen voor saamhorigheid, vermaak, ontroering, prikkeling en wijsheid, doen ze dat nu nog steeds. Alleen gieten wij het in een modern jasje.”

Zwolle in de winter

Bults vindt dat Zwolle zich met een grotere en langer lopende evenementenperiode in de winter goed op de kaart kan zetten als groeistad in Nederland. “We gelden als toekomstige vierde regio van het land. Daar hoort ook in de winter een stevig cultureel aanbod bij om de inwoners en het toenemende aantal toeristen een sfeervol, afwisselend bezoek te bieden.” Hij stipt in dit kader nog even het festival Op grote hoogte aan. “Zeker in onze Hanzestad zie je de historie en schoonheid vooral goed als je omhoog kijkt.”