Dit is er te doen tijdens WintersZwolle! 

Hieronder volgt meer informatie over de onderdelen van WintersZwolle. Initiatiefnemers en ondernemers die willen aanhaken, worden van harte uitgenodigd, hun project of evenement toe te voegen aan ons aanbod via media@zwolleunlimited.nl 

Circustent met livemuziek

Vrijdagavond begint Winterwarmte met livemuziek. Het publiek kan opwarmen in de sfeervolle circustent op het Grote Kerkplein, doorlopend getrakteerd op aanstekelijke bands. Hier staat warme chocolademelk en glühwein klaar en brandt een heerlijk vuurtje. Een fijne plek voor een goed gesprek of een dansje. De circustent is gratis toegankelijk. Ook de spooktochten vertrekken vanaf deze locatie. Het muziekprogramma in de circustent is er maar liefst drie dagen.

Wanneer

Vrijdag 15 december 
20.00 – 00.00 uur  

Zaterdag 16 december
14.00 – 00.00 uur  

Zondag 17 december
14.00 – 22.00 uur 

Locatie

Plein Winterwarmte (Grote Kerkplein)

Prijs

Gratis 

Midwinter Spooktocht

Griezel jij mee tijdens de spannende theatrale spooktocht? De eeuwenoude ijzige IJslandse legende van de trol Grýla komt tot leven. Het publiek wandelt samen met een verhalenverteller een spannende tocht langs theatrale en muzikale scènes in onheilspellende stegen en donkere kelders in de Zwolse binnenstad. Door profesionals en amateurspelers. Met een ‘escape’ in de laatste scène. Gezellig naborrelen en livemuziek op Plein Winterwarmte, startpunt van alle routes. Er is een spooktocht voor 12+ en volwassenen en een spooktocht voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Bestel nu je tickets!

Wanneer

Zaterdag 16 december
14.00 – 00.00 uur  

Zondag 17 december
14.00 – 21.00 uur 

Locatie

Plein Winterwarmte (Grote Kerkplein)

Prijs

Kinderspooktocht € 8,50
Volwassenspooktocht € 14,00

Kunst- en Kerstmarkt

Rondom het Grote Kerkplein en de Luttekestraat is een markt in kerstsferen. Naast de verkoop van interessante producten en lokale lekkernijen, bieden ook kunstenaars, ambachtslieden en andere creatieve makers uit Zwolle en omgeving hun kunst en producten aan op de Kunst en Kerstmarkt. Met onder meer: glas-in-loodkunst, handgemaakte kaarsen en schilderijen. Zwolle kent een rijkdom aan koren, die gedurende WintersZwolle op de markten zullen komen optreden. We zijn er trots op dat we lokaal gevestigde creatieven een podium kunnen geven in hun eigen stad. Het versterkt het vestigingsklimaat en ondernemersklimaat voor deze doelgroep. Warme drankjes in de circustent!

Wanneer

16 en 17 december

12.00 – 22.00 uur op het Grote Kerkplein
12.00 – 18.00 uur in de Luttekestraat

Locatie

Plein Winterwarmte (Grote Kerkplein) & Luttekestraat

Prijs

Gratis

Plein Winterwarmte

Muzikanten, glühwein, kunst- en kerstmarkt, spookroutes, fijne ontmoetingen en knappende houtvuurtjes maken van Plein Winterwarmte the place to be. Het is een heerlijke plek om te landen. Hier komen Midwinter Spooktocht, Kunst- en Kerstmarkt en livemuziek samen. Het hart van WintersZwolle is hier. De vele kunstacademies in onze stad hebben gezorgd voor een bruisend muzikaal en kunstzinnig klimaat. Ze zijn er en ze willen dat jij een heerlijke dag of avond hebt. Geniet ervan! Plein Winterwarmte is vrij toegankelijk.

Wanneer

Vrijdag 15 december
20.00-00.00 uur  – Livemuziek in de tent  


Zaterdag 16 december
14.00 – 00.00 uur – Spooktochten en livemuziek 
12.00 – 22.00 uur – Kunst- en Kerstmarkt op het Grote Kerkplein 
12.00 – 18.00 uur – Kunst- en Kerstmarkt in de Luttekestraat 

Zondag 17 december
14.00 – 21.00 uur – Spooktochten  
14.00 – 22.00 uur – Livemuziek 
12.00 – 22.00 uur – Kunst- en Kerstmarkt op het Grote Kerkplein 
12.00 – 18.00 uur – Kunst- en Kerstmarkt in de Luttekestraat

Locatie

Grote Kerkplein

Lichtbeeldenroute

Heel Zwolle is in sfeerverlichting gestoken en een serie gigantische lichtbeelden en vele geurende kerstbomen kleden de stad in haar kerstkostuum. Nieuwe lichtbeelden worden toegevoegd aan de verzameling. Maak een heerlijke wandeling langs deze mooie beelden; door groene parken met hun spiegelende water, door romantisch verlichte stegen en over gezellige pleinen. Kinderen zijn vol ontzag voor de levensgroot uitgelichte kerstman op zijn slee, het edelhert of de verlichte bol waar je in kunt zitten. Het zorgt voor fotogenieke momenten. Laat de wereld zien waar jij bent, en hoe jij geniet!

Wanneer

Vanaf 6 december doorlopend

Locatie

Binnenstad

Prijs

Gratis

Audiotours langs de Lichtbeeldenroute

Luister naar oeroude sprookjes terwijl je wandelt langs de lichtbeeldenroute in de mooie binnenstad. Levensgrote beelden uit bekende verhalen geven kleur aan het verhaal dat in je oren wordt gefluisterd. Deze verhalen zul je kunnen beluisteren deze winter: De dennenboom die groot wilde zijn, de bloedende zwaan, Zwolse vrouwen om van te houden, Wie is Thomas?

Wanneer

Vanaf 6 december doorlopend

Locatie

Binnenstad

Prijs

Gratis

Nederlands IJsbeelden Festival

Het Nederlands IJsbeelden Festival pakt grootser en mooier uit dan ooit. Treed binnen in een adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw. De beste ijskunstenaars ter wereld komen naar Zwolle! In een grote vrieshal bouwen ze een magische wereld van 700.000 kilo sneeuw en ijs; tot wel zes meter hoog. Het thema dit jaar is Mythen en legenden. Van de Griekse Medusa en Icarus tot de Chinese zodiac en de eeuwenoude raadsels rondom het monster van Loch Ness, Koning Arthur en de onderwaterwereld van Atlantis. Met toegevoegde licht- en geluidseffecten en projecties worden de sculpturen tot leven gebracht. Het Nederlands IJsbeelden Festival is een uniek winter-evenement voor jong en oud met een landelijke en internationale uitstraling en aantrekkelijkheid. Met warm winterterras!

Wanneer

16 december t/m 25 februari 2024

Dinsdag t/m zondag
geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur

Locatie

IJsselhallen

Prijs

Kinderen 4 t/m 10 jaar vanaf € 13,25
Volwassenen vanaf € 17,50

IJsbeeldenbus

Bezoekers aan Zwolle kunnen na hun bezoek aan het IJsbeeldenfestival op de gratis pendelbus stappen naar het centrum, om daar te genieten van de overvloed aan cultuur, culinair en historie die de Zwolse binnenstad te bieden heeft. In het openingsweekend en tijdens de kerstvakantie. Deze bus rijdt gratis rondjes tussen treinstation, IJsbeeldenfestival en Zwolle Centrum. De bus is alleen toegankelijk voor de bezoekers van het IJsbeelden Festival met een ticket.

LET OP: Niet op eerste Kerstdag.

Wanneer

16 en 17 december &
2
3 december tot 7 januari 2024
 

10.00 – 17.00 uur

Locatie

Station – IJsbeeldenfestival – centrum

Prijs

Gratis

Kerstduizeling

Een antieke draaimolen en kerststalletjes in een ouderwetse kerstsfeer. Speciaal voor de kinderen. Heerlijk zwieren! 

Wanneer

15 december tot en met 24 december

Locatie

Rodetorenplein

Prijs

Variabel

Wensboom

Hang jouw wens voor een dierbare in de wensboom! Aandacht en zorg voor je naasten. Dat is zo belangrijk. Een grote dennenboom staat in het centrum van de stad. Heb jij iemand in jouw omgeving die wel iets extra’s kan gebruiken? Grappige wensen, liefdevolle wensen, emotionele wensen, onbaatzuchtige wensen: ze mogen allemaal in de Wensboom. Van een bosje bloemen tot een dagje weg. Zwolse ondernemers en de Gemeente Zwolle gaan helpen om deze wensen waar te maken! Een project van SamenZwolle en de Zwolse ondernemer Sander Dol. Met warme chocolademelk natuurlijk!

Wanneer

16 en 17 december

Beide dagen 11.00 tot 17.00 uur 

Locatie

Luttekestraat

Prijs

Gratis

Panorama Hanze in kerstsferen

Een beleving in Academiehuis De Grote Kerk, waarin op spectaculaire wijze het Hanzeverleden, -heden en -toekomst worden verbonden. Het publiek stapt virtueel aan boord van een echte Kogge en wordt vergezeld door Hanzelieden van weleer langs scenes uit het rijke Hanzeverleden. De virtuele reis vervolgt met een levensechte klim naar de zolderverdieping van het Academiehuis en eindigt met een adembenemend uitzicht hoog op het dak van de kerk, oog in oog met het beeld van beschermengel Michael.

Wanneer

21 november 2023 t/m 21 januari 2024

Locatie

Academiehuis

Prijs

Volwassenen € 12,50
Kinderen (t/m 14 jaar) € 7,50
Rolstoel € 7,50

Kleur de Hanze – Zwolle bekent kleur

Tijdens de laatste negen dagen van het jaar vindt in negen Hanzesteden het evenement Kleur de Hanze plaats. Ook in Zwolle. Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn één of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. In Zwolle is dat het Drostenhuis aan de Melkmarkt. Heb jij een kleurplaat ingekleurd en geüpload? Daarna wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand! Hoe bijzonder is dat! In Zwolle is het centrale thema de regenboog. Dit is een samenwerking met COC Zwolle. Deze visuele beleving is een tijdelijke toevoeging binnen de lichtbeeldneroute. Kom kijken! Of begin alvast met inkleuren!

Wanneer

22 t/m 31 december

Locatie

Drostenhuis & thuis

Prijs

Gratis

Kerstival

Muzikaal evenement voor de Zwollenaar, georganiseerd door de Zwolse horecaondernemers op de laatste dag voor Kerstmis. De bezoeker kan na de kerstinkopen nog even heerlijk genieten van muziek in circa twintig cafés en restaurants. Er zijn meerdere optredens per café zonder dat het publiek zelf hoeft te verkassen. Kerstival begint al in de middag, zodat het publiek bijtijds thuis kan zijn voor kerstavond. Kerstival staat al tientallen jaren garant voor grote bezoekersaantallen aan de cafés en restaurants in de binnenstad

Wanneer

24 december 16.00 – 21.00 uur

Locatie

Cafés binnenstad

Prijs

Gratis

ChocolateWalk

Wandelen, proeven en leren over chocolade. Dat is de ChocolateWalk! De smaak van chocolade is met niets te vergelijken en het maken van chocolade is een echt ambacht. Combineer een heerlijke wandeling van vijf of tien kilometer door sfeervol verlicht Zwolle, langs lichtbeelden, met chocoladeproeverijen en verhalen en demonstraties van chocolatiers. Startpunt is Academiehuis Grote Kerk. Hier kunnen de wandelaars een kaartje kopen en een polsbandje ophalen waarmee de proeverijen langs de route toegankelijk zijn. Na afloop kan je in het Academiehuis een chocolademarkt bezoeken en iets lekkers mee naar huis nemen.

Wanneer

5 januari 2024
18.30 uur of 19.00 uur

Locatie

Academiehuis (startlocatie)

Prijs

€ 5 per persoon