Kerstnachtdienst

Kerstnachtdienst

In de kerstnachtdienst in de Academiehuis de Grote Kerk klinkt dit jaar het eerste deel van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach: Jauchzet, frohlocket!
Voor het koninklijke openingskoor van deze cantate gebruikte Bach in 1734 de muziek van het openingskoor van een wereldlijke cantate die hij een jaar eerder uitvoerde ter gelegenheid van de verjaardag van Maria Josepha van Oostenrijk. Ook de muziek van de basaria is afkomstig uit deze felicitatiecantate.

De cantate vertelt het kerstevangelie volgens Lucas in twee recitatieven (Luc 2:1 en 3-6 resp. Luc. 2: 7). Verder horen we o.m. Paul Gerhardt’s lied Hoe zal ik U ontvangen, dat echter gezongen wordt op de melodie van het lied O hoofd vol bloed en wonden. Ook klinkt het zesde couplet van Lied 470 in het deel voor sopraan en bas. Het slotkoraal wordt gevormd door het dertiende couplet van het bekende Lied 469 dat Luther schreef als een kinderlied voor Kerst. Het thema van deze kerstnachtdienst sluit aan bij dit slotkoraal en luidt: “O kindje Jezus, lief en zoet…”
De cantate wordt gezongen in de viering op 24 december in de Grote of St. Michaëlskerk, aanvang 22:00 uur. Deuren open 21.30 uur. Solisten: Daniel Vecht (bas), Gerben Verharen (tenor) en Toos van der Wal (alt). Musica Michaelis en de Michaëlscantorij staan onder leiding van Toon Hagen. Voorganger is Jan Doelman.

WANNEER

24 december 2019, om 22.00 uur

LOCATIE

Academiehuis De Grote Kerk

PRIJZEN

Er zijn geen prijzen aan dit evenement verbonden.

Kerstnachtdienst

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)