De Winters Zwolle

Festivalweken

vormen de kern

van drie wintermaanden

vol verhalen

Festivalweken
Zwolle viert de winter groots met Winters Zwolle. De kern van Winters Zwolle zijn de Winters Zwolle Festivalweken rond Kerstmis en de jaarwisseling. Dan worden diverse festivals gehouden rond de Grote Markt in  het hart van de stad.

Kom met vrienden of familie genieten van Het Wereldberoemde Verhalenfestival, De Midwinterspooktocht, Circustheaterfestival Op grote Hoogte, het Sprookjesfestival en Kerstival.

Langdurende evenementen
Bezoek één van de langer lopende evenementen tijdens Winters Zwolle, zoals het Nederlands IJsbeeldenfestival, de World Press Photo tentoonstelling en De Lichtbeelden Route door de historische binnenstad.

Maak uw bezoek aan Zwolle af door deze evenementen te koppelen met de Winters Zwolle arrangementen. Of bezoek de Higlights van Zwolle zoals de mooiste boekhandel van Nederland, Waanders in de Broeren en museum De Fundatie. 

17 december 2019 tot 5 januari 2020 Schaatsbaan

 

Ook deze winter kunnen Zwollenaren en toeristen weer de ijzers onderbinden in de binnenstad van historisch Zwolle. Vanaf 17 december kun je heerlijk zwieren op de overdekte ijsbaan op het Rodetorenplein. Naast de IJsbaan komt een horecagelegenheid voor een warme chocolademelk en een heerlijk hapje. 

Locatie
Rodetorenplein

9 december tot

5 januari

Lichtbeelden Route Zwolle

Ieder jaar, als de warme dagen voorbij zijn en de herfst in de lucht hangt, verandert de binnenstad van Zwolle langzaam in een schitterend lichtschouwspel. De straten, pleinen en bruggen in de binnenstad van Zwolle zijn door het Zwolle Fonds prachtig verlicht met fraaie lichtornamenten. Op dertien locaties in de binnenstad staan vanaf begin december lichtbeelden, die via een wandelroute zijn verbonden. Maak een sfeervolle wandeling door het mooie oude centrum van Zwolle en bezoek zo alle lichtbeelden! Elk lichtbeeld heeft een eigen verhaal met de historische binnenstad als decor. Ga op de foto in een grote arrenslee, loop door een gigantische verlichte kerstbal of neem plaats op het bankje naast de kerstman. De wandelroute kun je vanaf 27 november gratis afhalen bij Waanders in de Broeren, het Zwolse Balletjeshuis/Tourist Info en Schouwburg Odeon.

14 december tot

1 maart

Ijsbeeldenfestival

Het grootste ijssculpturenfestival van Europa. Een adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw, licht, geluid en projectie. IJskunstenaars uit de hele wereld zijn gevraagd beelden te maken op het thema ‘Reis door de tijd’. Van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw hebben zij metershoge ijs- en sneeuwsculpturen gemaakt. Buiten de vrieshal is er een verwarmd Winterwonderland gecreëerd. Voor de kinderen wordt een speciaal Winterwonderland Kinderplaza gecreëerd met gratis kermisattracties. Een Engelse schoolbus brengt je na het bezoek aan het Nederlands IJsbeelden Festival gratis naar de binnenstad van Zwolle.

Locatie
IJsselhallen

14 december tot en met 1 maart
Zwolle Express

Van 14 december tot en met 1 maart rijdt er een gratis Amerikaanse schoolbus rond in Zwolle, genaamd de Zwolle Express. Deze stijlvolle bus brengt bezoekers van het IJsbeelden Festival gratis vanaf het station naar het IJsbeelden Festival, daarna rijdt de Zwolle Express gratis naar het centrum waar je ook kunt uitstappen.

De Zwolle Express rijdt in de kerst- en voorjaarsvakantie elke dag. Buiten de vakanties om rijdt de bus van donderdag tot en met zondag.

De bus rijdt van 10.00 uur tot 17.00 uur.

De opstapplaatsen zullen spoedig bekend gemaakt worden.

Locatie
Station, Ijsbeeldenfestival en het Centrum

19 december
De Langste Nacht

Door oude tradities en kerkelijke koorklanken te mixen met hedendaagse technologie en diepe technobeats ontstaat er een verrassende nieuwe invulling van ons oeroude kerstfeest. In dit theatrale concert in Academiehuis De Grote Kerk onderzoeken Project Wildeman en Cappella Amsterdam de Nederlandse tradities rondom de winterwende op 21 december. In tijden waarin het individu steeds belangrijker lijkt, voelen Wildeman en Cappella de noodzaak onze oude rituelen weer relevant te maken en daarmee het groepsproces te versterken: primitief en futuristisch, lichamelijk en virtueel. Een voorstelling met een sterke vernieuwende kracht, die jong en oud bindt en die tegelijkertijd geworteld is in onze oude tradities. In het project wordt gebruik gemaakt van bestaande Gregoriaanse werken en stukken van onder anderen Arvo Pärt, Guillaume de Machault en Josquin des Prez.

Locatie
Academiehuis De Grote Kerk

20 tot en met 24

december
Winterwarmte

20 tot en met 26 december

Festivalterrein WinterWarmte vormt het hart van de WintersZwolle Festivalweken. WinterWarmte is te vinden op het Grote Kerkplein. Hier is het heerlijk toeven met live-muziek, kindervertellers op de middag, vuurtjes, chocomel-keuzemenu, lekker hapjes en glühwein. WinterWarmte is de vertrekplek en aankomstlocatie van de Midwinterspooktocht en de Wereldberoemde Verhalenroutes. Publiek kan elkaar hier ontmoeten voorafgaand en na afloop van het bezoek aan de vele evenementen in de Zwolse binnenstad. WinterWarmte heeft een eigen gratis toegankelijk muziekprogramma en

kinder-vertelprogramma.

Locatie
Grote Kerkplein

21 en 22 december
Het Wereld Beroemde Verhalenfestival

Performing arts festival in de binnenstad van Zwolle; in gewelfkelders, winkeletalages, achtertuinen, musea en huiskamers, op verstopte pleintjes. Het publiek kan kiezen uit diverse theatrale en muzikale routes door de historische binnenstad. Tientallen makers/performers creëerden speciaal voor dit festival vijftienminutenvoorstellingen met eigentijdse bewerkingen van wereldberoemde verhalen, gespeeld in dans, theater, storytelling en muziek. De festivalorganisatie vindt het belangrijk om alle kunstdisciplines die Zwolle rijk is, via haar festival een podium te bieden Routes vertrekken op beide dagen tussen 14.00 en 22.00 uur.

Locatie
Start: Grote Kerkplein

23 en 24 december
Festival op Grote Hoogte

Festival Op grote hoogte is een gloednieuw circustheaterfestival in Zwolle. Het neemt het luchtruim als podium, het zweven als uitgangspunt. Wie wil er nou niet vliegen als een vogel? Van trapeze act met de plafondgewelven van de Grote Kerk als decor tot danstheater in een glazen kubus hoog boven de Grote Markt; van ijzingwekkende hoogtepunten tot diepe val. De prachtige gevels en daken van Zwolle spelen hun rol. De geschiedenis van de stad vormt het decor van vernieuwend circus. Op, in en rond Academiehuis De Grote Kerk.

Locatie
Centrum

23 en 24 december
Midwinter Spooktocht

Theatrale spooktocht (10 +)

In de donkere dagen voor Kerst, in een oude stukje Zwolle, kunnen we de sluier tussen deze en gene wereld bijna opzij trekken…. Mensen die al overgegaan zijn, lijken een beetje dichterbij. Hun verhalen liggen verborgen onder de straten. Dwalend door achterkamers en tuinen zoeken ze naar verlossing, naar hulp. Ze wachten op jullie…
De Midwinter Spooktocht is een theatrale route gespeeld door acteurs, vertellers en gewone Zwollenaren. Het is de perfecte periode om te griezelen op geheimzinnige plekken in de historische binnenstad van Zwolle. Tijdens Midwinter staat de tijd letterlijk even stil. De dagen worden niet langer en niet korter. Het verlangen naar het licht is oeroud en vindt hier zijn oorsprong. Laat je meevoeren langs theatrale scènes in duistere stegen, oeroude huizen en spannende achtertuinen. De kou die onder je huid kruipt, komt niet van de winter….
Regie: Jordy Roeten en Sheeyla Gerard. Voor volwassenen en voor kinderen vanaf 10 jaar oud.

De Midwinter Spooktocht staat onder regie van Jordy Roeten en Sheeyla Gerard.

Locatie
Start: Grote Kerkplein

21 december t/m    26 december
Comic Design Tentoonstelling

Studenten van de opleiding Comic Design van ArtEZ hogeschool voor de kunsten verbeelden in striptekeningen de verhalen die tijdens het Wereldberoemde Verhalenfestival worden verteld. De striptekeningen worden op grote panelen tentoongesteld op het festivalterrein op het Grote Kerkplein in de binnenstad van Zwolle. 

24 december
Kerstnachtdienst

Academiehuis De Grote Kerk heet iedereen welkom op kerstavond voor de traditionele kerstnachtdienst.​ De kerk is om 21.30 uur geopend. Al voor ​de​ ​viering​ ​worden​ ​er samen​ ​liederen​ ​gezongen.​​Welkom!

Locatie
Academiehuis De Grote Kerk

24 december
Kerstival

De kerst inluiden doe je traditiegetrouw tijdens Kerstival in jouw favoriete café of restaurant. Ruim twintig cafés en een aantal restaurants in de binnenstad organiseren op kerstavond een gevarieerd programma. Lokale en regionale muzikale helden treden op en gaan van kroeg naar kroeg. Behalve deze muzikanten kun je ook andere artiesten verwachten, zoals handlezers en waarzeggers. Ga met je vrienden, familie en collega’s op stap en luid de kerst in onder het genot van je favoriete drankje, met Nederlandstalige en Engelstalige hits, kerstliedjes, andere gekkigheid en een hoop gezelligheid! De optredens zijn tussen 16.00 en 21.00 uur.

Locatie
Cafe’s in Zwolle & Grote Kerkplein

26 december
Silentnight

Academiehuis de Grote Kerk wordt omgetoverd tot danspaleis. Na het overweldigende succes van Silent Night vorig jaar organiseert Buro Ruis op tweede kerstavond wederom een Silent Disco XL in het hart van de stad! Ook dit jaar hoef je tweede kerstdag niet volgevreten op de bank door te brengen met die foute kerstrui aan. In de vernieuwde Grote Kerk hebben jij en je vrienden keuze uit drie verschillende kanalen waarop de lekkerste house, techno, R&B en hiphop worden gedraaid. Lekker glijden op de dansvloer als een arrenslee!

Academiehuis De Grote Kerk

27 december tot

4 januari
Sprookjesfestival

Beleef een magische kerstvakantie in de Zwolse Theaters. Tijdens het Sprookjesfestival ontmoet je prinsessen, prinsen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Kies je favoriete voorstellingen uit. Je kunt kiezen uit onder meer Roodkapje, De Sprookjesboom, Dolfje Weerwolfje, De Sprookjes Revue, Doornroosje, Beer, Alladin of Back to Oz. Schouwburg Odeon is het festivalhart van het Sprookjesfestival. Dagelijks kun je hier tussen 10.00 en 16.30 uur knutselen, tekenen, spelletjes spelen en je verkleden (gratis toegankelijk). Voor iedereen is er iets leuks te beleven. Jouw favoriete sprookjeshelden kun je in de foyer gewoon een hand geven! Daarnaast kan je je in de foyer laten schminken door Grime de la Grime (3,50 euro).

Locatie
Zwolse Theaters

14 en 15 december
De Wensboom

December is een maand van gezelligheid, cadeautjes en een moment om extra lief te zijn voor elkaar. Heb jij iemand in jouw omgeving die wel iets extra’s kan gebruiken? Die een grote droom heeft of die je om een andere reden iets liefs toewenst? Kom op zaterdag 14 of zondag 15 december tussen 12.00 en 17.00 uur naar de wensboom van SamenZwolle op de Luttekestraat en doe een wens voor een ander!

Locatie
Luttekestraat

23 december
Kerstconcert Grootkoor Zwolle met Karin Bloemen

Zangeres Karin Bloemen is gastsolist bij het kerstconcert van Grootkoor Zwolle. Dit is een projectkoor onder leiding van de dirigenten Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Tijdens het kerstconcert geniet je van een afwisselend repertoire; van Christmas Carols tot overbekende kerstliederen. Karin Bloemen staat bekend als La Bloemen. Zij is een Nederlandse cabaretière en zangeres en wordt wel Neerlands diva genoemd. Karin Bloemen was vorig jaar ook te gast bij Grootkoor Zwolle. Haar stem vormde met het koor voor een unieke combinatie.

Locatie
Zwolse Theaters

27 december
Trijntje Oosterhuis

Deze maand december keert Trijntje Oosterhuis terug naar de mooiste kerken van Nederland voor een Christmas Evening With Trijntje. Naast de standards uit het American Songbook, zingt ze ook persoonlijke liedjes zoals Ken je mij, Telkens weer en Voor haar. Kom genieten van een muzikale kerstavond in Academiehuis De Grote Kerk in Zwolle. Met een Christmas Evening With Trijntje volgt Trijntje Oosterhuis een traditie uit Amerika, waar vrijwel alle bekende artiesten een eigen kerstalbum hebben. Kerstmis heeft Trijntjes grote liefde. In december bestaat haar speellijst steevast uit kerstklassiekers. Tijdens het concert in het Academiehuis geen bombastische, kitscherige kerstshow, maar de mooiste liedjes in een intieme setting met een muzikant van wereldklasse.

Locatie
Academiehuis De Grote Kerk

22 december Kerstmarkt 

 

Kerstkraampjes, glühwein, warme chocolademelk en zelfs een rijdende arrenslee! Het zijn alle ingrediënten voor de kerstmarkt die het ZwolleFonds dit jaar organiseert. De Luttekestraat is op 22 december het toneel voor de kerstmarkt.


Tussen 12.00 en 17.00 kun je tijdens Winters Zwolle genieten van de vele leuke kerstkraampjes van ondernemers uit Zwolle. En dat is niet het enige, want dit jaar rijdt er ook een arrenslee naar de ijsbaan op het Rodetorenplein. Ook is de wensboom dit jaar van de partij. Laat je leukste wens achter en wie weet gaat je wens in vervulling! De kerstsfeer is helemaal compleet met de komst van De Glasblazers, die zorgen voor de leukste kerstmuziek.


Kortom, zondagmiddag 22 december zien we jou – met een warme chocomel óf glühwein – in de Luttekestraat!

27 december Lichtjeswandeling 

 

Op vrijdag 27 december (derde kerstdag) gaan we weer samen De Lichtjeswandeling lopen! Starten kan tussen 18:30u en 20:30u bij Uitspanning ’t Engelse Werk. De wandelroute van ongeveer 2,5 km loopt door Het Engelse Werk en is gratis toegankelijk voor iedereen. Neem een eigen lichtje mee en kom vooral op de fiets! De wandeling is rolstoelvriendelijk en honden mogen (mits aangelijnd & verlicht) mee.

Een heerlijke winterwandeling om Het Engelse Werk op een andere manier te beleven. Luister naar de geluiden van de nacht, geniet van de subtiel verlichte wandelroute en bij helder weer wandel je onder de prachtige sterrenhemel. De donkere dagen (letterlijk en figuurlijk) wat lichter maken, samen met elkaar.