De Winters Zwolle

Festivalweken

vormen de kern

van drie wintermaanden

vol verhalen

Festivalweken
Zwolle viert de winter groots met Winters Zwolle. De kern van Winters Zwolle zijn de Winters Zwolle Festivalweken rond Kerstmis en de jaarwisseling. Dan worden diverse festivals gehouden rond de Grote Markt in  het hart van de stad.

Kom met vrienden of familie genieten van Het Wereldberoemde Verhalenfestival, De Midwinterspooktocht, Circustheaterfestival Op grote Hoogte, het Sprookjesfestival en Kerstival.

Langdurende evenementen
Bezoek één van de langer lopende evenementen tijdens Winters Zwolle, zoals het Nederlands IJsbeeldenfestival, de World Press Photo tentoonstelling en De Lichtbeelden Route door de historische binnenstad.

Maak uw bezoek aan Zwolle af door deze evenementen te koppelen met de Winters Zwolle arrangementen. Of bezoek de Higlights van Zwolle zoals de mooiste boekhandel van Nederland, Waanders in de Broeren en museum De Fundatie. 

9 december tot

5 januari

Lichtbeelden Route Zwolle

Ieder jaar, als de warme dagen voorbij zijn en de herfst in de lucht hangt, verandert de binnenstad van Zwolle langzaam in een schitterend lichtschouwspel. De straten, pleinen en bruggen in de binnenstad van Zwolle zijn door het Zwolle Fonds prachtig verlicht met fraaie lichtornamenten. Op dertien locaties in de binnenstad staan vanaf begin december lichtbeelden, die via een wandelroute zijn verbonden. Maak een sfeervolle wandeling door het mooie oude centrum van Zwolle en bezoek zo alle lichtbeelden! Elk lichtbeeld heeft een eigen verhaal met de historische binnenstad als decor. Ga op de foto in een grote arrenslee, loop door een gigantische verlichte kerstbal of neem plaats op het bankje naast de kerstman. De wandelroute kun je vanaf 27 november gratis afhalen bij Waanders in de Broeren, het Zwolse Balletjeshuis/Tourist Info en Schouwburg Odeon.

14 december tot

1 maart

Ijsbeeldenfestival

Het grootste ijssculpturenfestival van Europa. Een adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw, licht, geluid en projectie. IJskunstenaars uit de hele wereld zijn gevraagd beelden te maken op het thema ‘Reis door de tijd’. Van 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw hebben zij metershoge ijs- en sneeuwsculpturen gemaakt. Buiten de vrieshal is er een verwarmd Winterwonderland gecreëerd. Voor de kinderen wordt een speciaal Winterwonderland Kinderplaza gecreëerd met gratis kermisattracties. Een Engelse schoolbus brengt je na het bezoek aan het Nederlands IJsbeelden Festival gratis naar de binnenstad van Zwolle.

Locatie
IJsselhallen

19 december
De Langste Nacht

Door oude tradities en kerkelijke koorklanken te mixen met hedendaagse technologie en diepe technobeats ontstaat er een verrassende nieuwe invulling van ons oeroude kerstfeest. In dit theatrale concert in Academiehuis De Grote Kerk onderzoeken Project Wildeman en Cappella Amsterdam de Nederlandse tradities rondom de winterwende op 21 december. In tijden waarin het individu steeds belangrijker lijkt, voelen Wildeman en Cappella de noodzaak onze oude rituelen weer relevant te maken en daarmee het groepsproces te versterken: primitief en futuristisch, lichamelijk en virtueel. Een voorstelling met een sterke vernieuwende kracht, die jong en oud bindt en die tegelijkertijd geworteld is in onze oude tradities. In het project wordt gebruik gemaakt van bestaande Gregoriaanse werken en stukken van onder anderen Arvo Pärt, Guillaume de Machault en Josquin des Prez.

Locatie
Academiehuis De Grote Kerk

20 tot en met 26 december
Winterfeest

Op het Grote Kerkplein in het hart van de stad is een sfeervol festivalterrein ingericht waar het heerlijk toeven is met vuurtjes en warme dranken. Publiek kan elkaar hier ontmoeten voorafgaand en na afloop van het bezoek aan festivals en andere evenementen. Er is livemuziek, glühwein en warme choco. Er zijn hapjes te verkrijgen en zo nu en dan zijn hier wat kinderactiviteiten.

Locatie
Grote Kerkplein

21 en 22 december
Het Wereld Beroemde Verhalenfestival

Performing arts festival in de binnenstad van Zwolle; in gewelfkelders, winkeletalages, achtertuinen, musea en huiskamers, op verstopte pleintjes. Het publiek kan kiezen uit diverse theatrale en muzikale routes door de historische binnenstad. Tientallen makers/performers creëerden speciaal voor dit festival vijftienminutenvoorstellingen met eigentijdse bewerkingen van wereldberoemde verhalen, gespeeld in dans, theater, storytelling en muziek. De festivalorganisatie vindt het belangrijk om alle kunstdisciplines die Zwolle rijk is, via haar festival een podium te bieden Routes vertrekken op beide dagen tussen 14.00 en 22.00 uur.

Locatie
Start: Grote Kerkplein

23 en 24 december
Festival op Grote Hoogte

Festival Op grote hoogte is een gloednieuw circustheaterfestival in Zwolle. Het neemt het luchtruim als podium, het zweven als uitgangspunt. Wie wil er nou niet vliegen als een vogel? Van trapeze act met de plafondgewelven van de Grote Kerk als decor tot danstheater in een glazen kubus hoog boven de Grote Markt; van ijzingwekkende hoogtepunten tot diepe val. De prachtige gevels en daken van Zwolle spelen hun rol. De geschiedenis van de stad vormt het decor van vernieuwend circus. Op, in en rond Academiehuis De Grote Kerk.

Locatie
Centrum

23 en 24 december
Midwinter Spooktocht

Theatrale spooktocht (10 +)

Het is de perfecte tijd om te griezelen op geheimzinnige plekken in de historische binnenstad van Zwolle. In de dagen voor Kerst staat de tijd letterlijk even stil. De dagen worden niet langer en niet korter. Het is letterlijk de donkerste tijd van het jaar. Het verlangen naar het licht is oeroud en vindt hier zijn oorsprong. De sluier tussen deze wereld en de andere wereld is dun. Mensen die al overgegaan zijn, lijken een beetje dichterbij dan normaal. Ergens, in een heel oud stukje Zwolle kunnen we die sluier bijna opzij trekken…. De Midwinter Spooktocht is een theatrale storytelling route gespeeld door acteurs, storytellers en gewone Zwollenaren. Je wordt meegenomen langs theatrale scènes in duistere stegen, oeroude huizen en spannende achtertuinen ergens in het oude stadscentrum.

De Midwinter Spooktocht staat onder regie van Jordy Roeten en Sheeyla Gerard.

Locatie
Start: Grote Kerkplein

24 december
Kerstnachtdienst

Academiehuis De Grote Kerk heet iedereen welkom op kerstavond voor de traditionele kerstnachtdienst.​Tijdens deze​ ​feestelijke​ ​viering​ ​wordt​ ​het​ ​Gloria​ ​van​ ​Antonio​​Vivaldi​ ​uitgevoerd​ ​door​ ​de Michaëlscantorij,​ ​solisten​ ​Toos​ ​van​​der​ ​Wal​ ​en​ ​Esther​ ​de​ ​Vos​ ​en​ ​orkest​ ​Musica​ ​Michaelis onder​​leiding​ ​van​ ​cantor-organist​ ​Toon​ ​Hagen.​ ​Stadpastor Mariska van Beusichem is de voorganger tijdens de kerstnachtdienst. De kerk is om 21.30 uur geopend. Al voor ​de​ ​viering​ ​worden​ ​er samen​ ​liederen​ ​gezongen.​​Welkom!

Locatie
Academiehuis De Grote Kerk

24 december
Kerstival

De kerst inluiden doe je traditiegetrouw tijdens Kerstival in jouw favoriete café of restaurant. Ruim twintig cafés en een aantal restaurants in de binnenstad organiseren op kerstavond een gevarieerd programma. Lokale en regionale muzikale helden treden op en gaan van kroeg naar kroeg. Behalve deze muzikanten kun je ook andere artiesten verwachten, zoals handlezers en waarzeggers. Ga met je vrienden, familie en collega’s op stap en luid de kerst in onder het genot van je favoriete drankje, met Nederlandstalige en Engelstalige hits, kerstliedjes, andere gekkigheid en een hoop gezelligheid! De optredens zijn tussen 16.00 en 21.00 uur.

Locatie
Cafe’s in Zwolle & Grote Kerkplein

26 december
Silentnight

Academiehuis de Grote Kerk wordt omgetoverd tot danspaleis. Na het overweldigende succes van Silent Night vorig jaar organiseert Buro Ruis op tweede kerstavond wederom een Silent Disco XL in het hart van de stad! Ook dit jaar hoef je tweede kerstdag niet volgevreten op de bank door te brengen met die foute kerstrui aan. In de vernieuwde Grote Kerk hebben jij en je vrienden keuze uit drie verschillende kanalen waarop de lekkerste house, techno, R&B en hiphop worden gedraaid. Lekker glijden op de dansvloer als een arrenslee!

Academiehuis De Grote Kerk

27 december tot

4 januari
Sprookjesfestival

Beleef een magische kerstvakantie in de Zwolse Theaters. Tijdens het Sprookjesfestival ontmoet je prinsessen, prinsen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Kies je favoriete voorstellingen uit. Je kunt kiezen uit onder meer Roodkapje, De Sprookjesboom, Dolfje Weerwolfje, De Sprookjes Revue, Doornroosje, Beer, Alladin of Back to Oz. Schouwburg Odeon is het festivalhart van het Sprookjesfestival. Dagelijks kun je hier tussen 10.00 en 16.30 uur knutselen, tekenen, spelletjes spelen en je verkleden (gratis toegankelijk). Voor iedereen is er iets leuks te beleven. Jouw favoriete sprookjeshelden kun je in de foyer gewoon een hand geven! Daarnaast kan je je in de foyer laten schminken door Grime de la Grime (3,50 euro).

Locatie
Zwolse Theaters

15 en 16 december
De Wensboom

Wil jij voor iemand iets betekenen in deze dagen voor kerst? Jouw wens wordt werkelijkheid! Voor de Statenzaal in de winkelstraat van Zwolle staat een Wensboom. Dat is een heel speciale boom. Heb je een wens, hang hem er dan in. Het gaat om wensen met een sociaal karakter: bijvoorbeeld: ‘de vrijwilligers van… een nieuwjaarsborrel aanbieden’ of: ‘iemand die ziek is, een dagje uit aanbieden’. De Kerstman zal alle wensen lezen en….en zoveel mogelijk wensen  in vervulling laten gaan!

Locatie
Luttekestraat

27 december
Trijntje Oosterhuis

Deze maand december keert Trijntje Oosterhuis terug naar de mooiste kerken van Nederland voor een Christmas Evening With Trijntje. Naast de standards uit het American Songbook, zingt ze ook persoonlijke liedjes zoals Ken je mij, Telkens weer en Voor haar. Kom genieten van een muzikale kerstavond in Academiehuis De Grote Kerk in Zwolle. Met een Christmas Evening With Trijntje volgt Trijntje Oosterhuis een traditie uit Amerika, waar vrijwel alle bekende artiesten een eigen kerstalbum hebben. Kerstmis heeft Trijntjes grote liefde. In december bestaat haar speellijst steevast uit kerstklassiekers. Tijdens het concert in het Academiehuis geen bombastische, kitscherige kerstshow, maar de mooiste liedjes in een intieme setting met een muzikant van wereldklasse.

Locatie
Academiehuis De Grote Kerk

23 december
Kerstconcert Grootkoor Zwolle met Karin Bloemen

Zangeres Karin Bloemen is gastsolist bij het kerstconcert van Grootkoor Zwolle. Dit is een projectkoor onder leiding van de dirigenten Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Tijdens het kerstconcert geniet je van een afwisselend repertoire; van Christmas Carols tot overbekende kerstliederen. Karin Bloemen staat bekend als La Bloemen. Zij is een Nederlandse cabaretière en zangeres en wordt wel Neerlands diva genoemd. Karin Bloemen was vorig jaar ook te gast bij Grootkoor Zwolle. Haar stem vormde met het koor voor een unieke combinatie.

Locatie
Zwolse Theaters